Tips en handige weet dingetjes.

Onze feesttips zijn een handig hulp bij de organisatie van uw feest!

De feestdatum 
Het is verstandig om allereerst de exacte feestdatum te bepalen.  

De uitnodiging 
Kondig uw feest ruimschoots van tevoren aan. Iedereen heeft het tegenwoordig druk en het is jammer als een deel van de genodigden niet kan komen omdat ze al andere verplichtingen hebben. Vraag ook om een bevestiging zodat u weet hoeveel mensen u echt kunt verwachten. Houd voor de duidelijkheid een lijst bij van reacties. 

Routebeschrijving:
Indien u uw feest niet thuis geeft, voeg dan een duidelijke routebeschrijving bij de uitnodiging, met daarop ook de parkeergelegenheid en eventueel openbaar vervoer in de buurt. 

Verlanglijstje: 
Maak een verlanglijst, u zult zeker de vraag krijgen of u nog wensen heeft. Gebruik bijvoorbeeld een notitieboekje, waar u uw wensen in schrijft of plakt, met de winkel waar het te koop is en de prijs erbij (indien bekend). Schrijf op elke pagina slechts één kado-idee. Laat uw gasten het boekje bekijken en een suggestie uitzoeken. Daarvan trekken ze vervolgens het blaadje uit het boekje. Zo voorkomt u, dat er dubbele kado's worden gekocht.

De locatie:
Houd bij een feestlocatie rekening met de afmetingen van de ruimte. Te groot is niet goed maar te klein ook niet. Onderstaand zijn wat richtlijnen m.b.t. de afmeting.
Voor een feest zonder meubilair 2 personen per m2 
Opstelling met statafels: 1 persoon per m2 
Combinatie zitten en staan: 1 persoon per 1,5 m2
Diner iedereen zittend: 1 persoon per 1,5 à 2 m2

Checklist:
Omdat het organiseren van feesten waarschijnlijk geen dagelijkse bezigheid van u is en er de kans bestaat dat u dingen over het hoofd ziet, kunt u gebruik maken van onze uitgebreide checklist.

Veiligheid.
Let bij de feestlocatie ook op de veiligheid van u en uw gasten. Zie hiervoor onderstaande punten:
- Nooduitgang: Naast de normale in- en uitgang is een nooduitgang wenselijk. De norm is hierbij 100 cm uitgang voor 90 personen.
- Zorg dat de versieringen brandveilig (geïmpregneerd) zijn. Overigens zijn alle bij ons te huren materialen geïmpregneerd.
- Zorg voor blusmiddelen (zet een blusser bijvoorbeeld bij de barbecue).

Elektriciteit:
Ga vooraf na of er voldoende stroom in de locatie aanwezig is en wat de stroombehoefte is van de band of DJ. Zorg ook altijd voor reserve zekeringen.

Feest thuis, regel hulp
Zeker als u het feest thuis wilt vieren, is het aan te raden om hulp te regelen. Denk bijvoorbeeld aan hulp in de bediening of bij het opruimen/afwassen. Zo heeft u zelf de tijd voor andere zaken, waaronder genieten van uw eigen feest.

Drank
Voor wat betreft de hoeveelheid kunnen we alvast zeggen: bestel maar ruim, want wat over is kan altijd terug!

Maar een kleine berekening kan helpen: 
Maak aan de hand van uw gastenlijst een verdeling tussen wijn-, frisdrank- en bierdrinkers. Bij onderstaand overzicht gaan we uit van gemiddelden op een feest gedurende 4 a 5 uur.
Wijndrinkers: gemiddeld 1 fles p.p. 
Bierdrinkers: 1,5 à 2 liter p.p.
Frisdrankdrinkers: 1 à 1,5 liter p.p. 

Terug naar begin.